Hoe sterk moet ik etherische olie verdunnen in de sauna?

HomeNieuwsHoe sterk moet ik etherische olie verdunnen in de sauna?

etherische olieEen lekker geurtje in de sauna helpt je nog meer te genieten van de beleving. Natuurlijke etherische oliën hebben bovendien een geneeskrachtige werking. Maar het is belangrijk dat je de geurolie nooit rechtstreeks en dus onverdund op de saunakachel giet.

Let erop dat je etherische olie koopt die geschikt is voor de sauna. In sommige winkels kan je kleine flesjes geurolie kopen die geschikt zijn als geurverspreiders in de woonkamer. Die mag je absoluut niet gebruiken in de sauna. Ze lossen niet op in water en zijn daardoor brandbaar als je ze op de saunakachel giet. Geschikte saunageuren zitten in grotere flessen vanaf 250 milliliter.

Welke verhoudingen?

In principe gebruik je een emmer van 1 liter water om 10 tot 20 milliliter olie te verdunnen. Dat mengsel giet je over de hete stenen van je saunakachel. Het aroma zal zich dan over de hele sauna verspreiden.

Welke verhoudingen van etherische olie en water je exact hanteert, is afhankelijk van eigen smaak. Maar er zijn nog factoren waar je rekening mee moet houden.

1. Grootte van de sauna

Het formaat van je sauna is belangrijk. In een kleinere sauna zal de geur zich sneller verspreiden. Hoe kleiner je sauna, hoe minder etherische olie je dus hoeft te gebruiken.

2. Aantal personen

Het aantal personen dat aanwezig is in de sauna, is ook van belang. Als je bijvoorbeeld in je eigen sauna een opgietsessie houdt voor meerdere personen, mag je meer etherische olie gebruiken dan wanneer je er alleen in zit.

3. Luchtstroom in de sauna

Hou rekening met de luchtstroom in je sauna. Als de deur vaak open en dicht gaat, is de luchtstroom groter dan wanneer ze gesloten blijft. Als de stroom groter is, gebruik je best meer olie dan bij een kleine luchtstroom.

Etherische olieGebruik natuurlijke etherische olie

Als je wil profiteren van de geneeskrachtige en ontspannende werking van oliën, is het belangrijk dat je kiest voor natuurlijke producten. Er zijn ook synthetische oliën op de markt, maar die verspreiden enkel geuren en hebben verder geen werking. Bovendien reageert de huid van sommige mensen er allergisch op.  Etherische oliën van natuurlijke oorsprong hebben wel een therapeutische en rustgevende werking.

Kies de juiste geur

Voordat je een geur kiest, bekijk je best de kwaliteiten van elk type. Er zijn verschillende geuren beschikbaar, die allemaal een eigen typische werking hebben. Sommige geuren hebben eerder een ontspannende werking, andere geven dan weer meer energie. Lees hier welke geur voor jou het best geschikt is.

Heb je nog vragen over saunageuren? Klik hier voor meer info.