Welke kruiden gebruiken in een stoombad?

HomeNieuwsWelke kruiden gebruiken in een stoombad?

Sommige planten- en kruidensoorten versterken de heilzame werking van een stoombad. Ze kunnen allerhande kwaaltjes en ongemakken voorkomen of verhelpen. Welke variëteiten jou van vervelende klachten verlossen, lees je hieronder.

Lavendel: de stressbestrijder

Dat lavendel helpt tegen slapeloosheid, migraine en hoofdpijn is inmiddels geweten en bewezen. Wat minder mensen weten, is dat het ook helpt om gevoelens van nervositeit en stress te onderdrukken. Het meest frequent wordt dit kruid gebruikt om huidproblemen te bekampen. Eveneens drukt het virussen, ziekmakende bacteriën en parasieten de kop in. Lavendel werkt bovendien ontstekingswerend. De looistoffen hebben een samentrekkende werking, wat maakt dat wonden sneller zullen helen.

Meer info vind je hier.

Eucalyptus maakt slijmen los

Het kruid waarmee je aanhoudende verkoudheden of hoestbuien te lijf gaat, is eucalyptus. Wanneer jij jouw stoombad hiermee verrijkt en vervolgens diep in- en uitademt, komen vastzittende slijmen in de neus- en keelholte in geen tijd los. Bovendien werkt eucalyptus verzachtend bij klachten van keelpijn. Het is een kruid dat tientallen etherische oliën bevat, waardoor het bacteriebestrijdend en infectiewerend werkt. Ook schimmels en virussen zijn niet opgewassen tegen eucalyptus.

Meer info vind je hier.

Rozemarijn voor een gezonde huid

Tal van vitaminen en mineralen zitten in rozemarijn. Het bevat essentiële oliën die gezond zijn voor het menselijk lichaam. Een stoombad aangevuld met een aantal takjes rozemarijn is dan ook in het bijzonder goed voor de huid. Meer nog, dat rozemarijn helpt tegen huidkanker is wetenschappelijk bewezen. Het is immers een plant met sterke antioxidanteneigenschappen. Rozemarijn is ook bacteriedodend, wat doorwerkt in het bloed. Weet dat het eveneens spierpijnen en reumatische pijnen helpt verminderen.

Meer info vind je hier.

Munt verjaagt hoofdpijn en misselijkheid

Zoals heel wat kruiden verhelpt munt hardnekkige hoofdpijnen. Het werkt al wanneer je enkele blaadjes over jouw neus en voorhoofd wrijft. Natuurlijk zal een stoombad jou nog meer deugd doen. Handig om weten, in het bijzonder voor zwangere vrouwen: de geur verjaagt misselijkheid in een handomdraai. Ook bestrijdt munt jeuk en irritatie. Op kwaaltjes aan de luchtwegen heeft het eveneens een heilzaam effect. Het verlost jou van verkoudheden en maakt komaf met ontstoken slijmvliezen. De overbekende geur die munt verspreidt, werkt namelijk antibacterieel.

Meer info vind je hier.

Oranjebloesem voorkomt littekens

De bloesem van appelsien, of oranjebloesem, werkt als extract kalmerend op lichaam en geest. In die zin is het aangewezen voor wie, omwille van allerhande beslommeringen, te kampen heeft met gevoelens van spanning en stress of gebukt gaat onder hardnekkige slapeloosheid. Oranjebloesem zal jouw hartslag vertragen waardoor je in geen tijd helemaal tot rust komt. Voorts maakt het komaf met een droge en gevoelige huid. Weet dat een olie op basis van oranjebloesem ook de vorming van littekenweefsel voorkomt.

Meer info vind je hier.

Cederhout: weg met cellulite

De geur van ceder geeft een stoombad een fruitig aroma. Het zorgt voor een gevoel van gezelligheid dat bijdraagt tot een ontspannen sfeer. Omdat die aroma’s ook de ademhaling verdiepen, werkt het gunstig bij aandoeningen aan de luchtwegen. Cederextracten bevatten een hoog gehalte aan sesquiterpenen, wat het eveneens huidvriendelijk maakt. Het heeft een zuiverende en verzachtende werking en doodt tal van schimmels en bacteriën in de lucht. Gecombineerd met oranjebloesem geven extracten van cederhout gunstige resultaten bij de behandeling van cellulite.

Meer info vind je hier.