Het belang van een koude douche na de sauna

HomeNieuwsHet belang van een koude douche na de sauna

koude douche na sauna

Frequente saunabezoekers nemen traditioneel een koude douche wanneer ze uit de sauna komen. Waarom is dat zo gezond?

Koude douche stopt het zweten

Het klinkt evident, maar een douche met koud water stopt het zweten na de sauna. Als je voelt dat je blijft zweten wanneer je aangekleed bent, is dat een teken dat je niet genoeg afgekoeld bent. De poriën, die tijdens het opwarmen in de sauna zijn gaan openstaan, sluiten weer door de koeling.

Ontspannen gevoel

Alleen wie het al eens geprobeerd heeft, kan het weten. Maar het gevoel van ontspanning na zo’n koude douche is moeilijk te beschrijven. Wanneer je uit de hitte van de sauna stapt, snakt je lichaam naar de koude. Je voelt dat het even schrikt onder die koude douche, maar achteraf voel je een heerlijk tintelend gevoel in je huid.

Betere bloedsomloop

De hitte van de sauna afgewisseld met koud water bevordert de bloedsomloop.  De extreme temperatuurverschillen trainen je vaatspieren. In de sauna stijgt je lichaamstemperatuur. Je lichaam zorgt voor afkoeling door te transpireren. Ook de temperatuur van je huid neemt enkele graden toe. De bloedvaten in de huid gaan daarbij wijder worden.  Door een koude douche gaan die bloedvaten opnieuw vernauwen. Je vaatspieren worden zo getraind.

Het bevordert de weerstand

Als gevolg van die betere bloedsomloop vergroot ook de weerstand van je lichaam tegen winterkwalen. Je organen en spieren worden immers beter doorbloed, waardoor je lichaam sterker staat in zijn gevecht tegen ziektes.

Tip

Als je na de sauna een koude douche neemt, begin dan bij je voeten en ga van daaruit in de richting van je hart. Eindig de koeling met je hoofd.

Wil je een optimaal ontspannend effect in de sauna? Bekijk dan het gamma etherische oliën en geuren van Camylle.