Zo maak je de saunabeleving extra ontspannend

HomeNieuwsZo maak je de saunabeleving extra ontspannend

Een sauna biedt je buitengewoon ontspannende momenten. Na afloop voel je je als herboren, en niet alleen omwille van de temperaturen. Er zijn nog een heleboel andere elementen die jouw beleving naar een hoger niveau (kunnen) tillen. Welke dat precies zijn, lees je hier.

Kies de juiste geur

De traditie om geurende oliën op te gieten in de sauna, is haast even oud als het wellnessgebeuren zelf. De cabine wordt gevuld met heerlijke aroma’s die een rustgevend effect hebben op lichaam en geest. Het maakt ontspannen nog zoveel makkelijker. Kies voor een olie die helemaal oplost in water en respecteer de aangegeven verhoudingen. Hou daarbij rekening met de grootte van de sauna, het aantal personen en de luchtstroom in de sauna.

Er zijn heel wat natuurlijke oliën die elk hun eigen specifieke werking hebben. Ga op voorhand na welke geur het meest gewenste effect heeft op jouw saunabeleving.

  • Lavendel staat bekend om zijn relaxerende werking.
  • Eucalyptus werkt stimulerend en opent de luchtwegen.
  • Den/pijnboom bekampt futloosheid en vermoeidheid.
  • Rozemarijn heeft een sterk verkwikkende werking.

Meer saunageuren vind je hier.

Sfeervolle klanken op de achtergrond

Een saunabeleving is een zinneprikkelende ervaring. Hoe meer zintuigen bespeeld worden, hoe intenser die ervaring. Met een audiosysteem en luidsprekers geïntegreerd in de saunacabine verloopt je bezoek nog meer ontspannen. Kies niet voor opzwepende klanken of dreunende beats. Geef de voorkeur aan tonen die jou helpen om in de juiste gemoedstoestand te komen. Heerlijke chillout muziek, bijvoorbeeld, weet die klus moeiteloos te klaren.

Kleuren beïnvloeden je fysieke en geestelijke toestand

Naast geuren en muziek hebben ook kleuren een effect. Elke kleur drukt een andere stempel op jouw fysieke en geestelijke gemoedstoestand. Mits de juiste lampen baadt jouw sauna in een bijzondere tint.

  • Rood maakt je actiever en dynamischer. Jouw energiepeil schiet meteen de hoogte in. Je voelt je daadkrachtiger dan tevoren.
  • Groen werkt eerder kalmerend en ontspannend. Wie na een vermoeiende dag alle stress en spanning kwijt wil raken, heeft hier beslist wat aan.
  • Geel schenkt levensvreugde. Je gaat je erdoor opgelaten en optimistisch voelen. Alsof je net geweldig nieuws te horen kreeg.
  • Blauw werkt dan weer versterkend. Heb je een zware week voor de boeg, dan helpt deze kleur jou om je fysiek voorbereid te voelen.

Comfortabele banken en hoofdsteunen

Je kan pas helemaal relaxen wanneer je je comfortabel kan nestelen. Banken die goed zitten zijn een must. Kies voor een houtsoort die aangenaam en zacht aanvoelt. Wil je pas echt heerlijk onderuit zakken, kies dan ook voor hoofdsteunen en leuningen. Hierdoor ga je heel comfortabel zitten, wat helpt om je volledig op je gemak te voelen.

  • Abachi is een splintervrije Afrikaanse houtsoort. Het weert de warmte in de saunacabine, waardoor je steeds geniet van een koele zit- of ligplaats. Ook rugleuningen vervaardigd uit deze houtsoort behouden een aangename temperatuur.
  • Alder is een houtsoort van goede kwaliteit die vaak gebruikt wordt in luxueuze sauna’s. Het heeft een iets bruinere kleur en voelt zacht aan. Alder heeft een hogere dichtheid dan abachi, waardoor je eerder van een warme zit- of ligplaats geniet.

Meer over houtsoorten lees je hier.

Belangrijk: het juiste moment

Misschien wel het meest doorslaggevend in de maximale beleving van een saunasessie, is de keuze van het moment van je bezoek. Je ervaart de aangename temperaturen en de heerlijke geuren pas ten volle wanneer je de tijd neemt om te genieten. Wanneer je bereid bent om je over te leveren aan de ervaring en al jouw zintuigen te laten prikkelen. Het enige wat de sauna van jou verlangt, is die volledige overgave. Pas dan zal je fysiek en geestelijk tot rust kunnen komen.

Een saunabezoek plan je doorgaans niet aan het begin van een bomvolle dag. Het is eerder een beloning die je jezelf gunt na afloop. Als een goed glas wijn.