De positieve eigenschappen van lavendel in de sauna

HomeNieuwsDe positieve eigenschappen van lavendel in de sauna

Lavendel is niet alleen een zalige zomergeur. Het wordt al sinds de Middeleeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het is zeer effectief tegen stress. En dat maakt het ook ideaal als saunageur: etherische olie van lavendel in combinatie met de sauna bieden de ultieme ontspanning.

 Wat doet lavendel precies?

Wanneer je de geur van lavendelolie inademt, krijg je meteen een ontspannen gevoel. Lavendel is een natuurlijk medicijn, dat de volgende positieve eigenschappen heeft:

  • Het verlicht hoofdpijn
  • Het brengt rust en ontspanning in lichaam en geest
  • Lavendel is, door het ontspannende effect, een uitstekend middel tegen hoofdpijn.
  • Het verlaagt de bloeddruk en de hartslag

Essentiële olie van lavendel is al uitgebreid bestudeerd voor zijn verzachtend en ontspannend effect. Studies hebben aangetoond dat lavendel het limbische deel van de hersenen stimuleert. Dat is het gedeelte dat onze emoties en herinneringen huisvest.

 Lavendel en de sauna: de ideale combinatie

Lavendel in de sauna gebruiken, versterkt het ontspannende effect nog. De meeste mensen gebruiken de sauna voor een momentje van ontspanning. Het relaxeert zowel de spieren als de geest. Lavendel vormt de perfecte aanvulling, omdat het van nature de eigenschap heeft om stress en spanning te verlichten.

 Hoe maak je een lavendelsauna?

Om van je sauna een lavendelsauna te maken, moet je een natuurlijke etherische olie gebruiken die geschikt is voor de sauna. Gebruik in geen geval een geurolie die eigenlijk voor de woonkamer bestemd is. Die zijn brandbaar als je ze op een saunakachel gebruikt.

Ook belangrijk is dat je de juiste verhoudingen van olie en water hanteert. Het is gangbaar om 10 tot 20 milliliter olie te gebruiken voor 1 liter water, maar dat kan variëren naargelang de grootte van de sauna, het aantal aanwezige personen en de luchtstroom. Lees hier meer over de verschillende factoren.

 De juiste olie kiezen

Zoals gezegd, is het van groot belang om de juiste essentiële olie te kiezen. Alleen bij natuurlijke producten is de ontspannende, geneeskrachtige werking gegarandeerd. Synthetische oliën hebben die werking niet, en kunnen bovendien allergische reacties uitlokken. De natuurlijke saunageuren van Camylle zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in de sauna.