Wat doet een opgietsessie met je lichaam?

HomeNieuwsWat doet een opgietsessie met je lichaam?

opgietsessieGa je graag in de sauna, maar vind je gewoon liggen toch maar saai? Dan moet je zeker eens een opgietsessie proberen. Het basisprincipe van een sauna is dat de temperatuur in de ruimte hoger wordt door water op hete stenen te gieten. Het hete water dat verdampt, doet de gevoelstemperatuur in de sauna sterk stijgen.

Een opgietsessie vertrekt van dat principe, maar doet er nog een schepje bovenop. De sessies  gebeuren meestal onder leiding van een saunameester. Die mengt etherische oliën en water op de warme stenen. Er zijn verschillende soorten etherische oliën, die allemaal een specifiek effect hebben op het lichaam.

Welke effecten heeft zo’n opgietsessie nu precies op je lichaam?

1.     Waterdamp doet  je zweten

Door het opgieten van de warme stenen verdampt het water in de cabine. De warme waterdeeltjes die op de huid gaan liggen, bevorderen het zweten.

2.     Wapperende handdoek versterkt het effect

Tijdens de opgietsessie wappert de saunameester met een handdoek. Wie het al eens heeft meegemaakt, weet dat dit bijzonder warm aanvoelt. Maar hoe komt dat? Als je stilzit in de sauna, beschermt een isolerende luchtlaag je lichaam tegen de warmte. Door de snelle bewegingen van de handdoek wordt die luchtlaag weggeblazen en krijg je dus een intenser gevoel van warmte.

3.     Hoe hoger, hoe heter

Als je niet goed hoge temperaturen kan verdragen, kies dan zeker niet voor het hoogste bankje in de sauna. Daar wordt de temperatuur immers het hoogst. Als het te warm wordt, ga dan een plaatsje lager zitten.

4.     Een gladdere huid

Wie mooi wil zijn, moet niet altijd lijden. Terwijl je geniet van een saunasessie werk je immers aan een mooie huid. Door de warmte van de sauna verbetert de bloedstroming door je huid. Die wordt daardoor gladder.

opgieten5.     Hogere weerstand tegen ziektes

Het is erg belangrijk om af te koelen na een saunasessie, en zeker na een hete opgietsessie. Neem een koude douche, waarbij u start met de voeten en eindigt met het hoofd. De overgang van heet op koud versterkt je weerstand tegen griep en verkoudheden.

6.     Ontspannend effect

Een opgietsessie kan heel intens aanvoelen. De gevoelstemperatuur ligt immers hoger dan bij een gewone sessie, waarbij je meestal neerligt in de sauna. Net omdat opgietsessies zo intens zijn, is het gevoel van rust na afloop nog groter. De geuren van etherische oliën die verspreid worden in de sauna, versterken dat rustgevende gevoel.