Tips voor ontspannende aromatherapie in de sauna

HomeNieuwsTips voor ontspannende aromatherapie in de sauna

Een sauna of infraroodsauna biedt je veel ontspannende momenten. Om de beleving extra aangenaam te maken en de zintuigen te prikkelen, is aromatherapie in de sauna een leuke extra. Lees hier enkele tips om optimaal te kunnen genieten.

1.   Kies voor natuurlijke essentiële oliën

Voor je gezondheid én voor een optimale saunabeleving kies je best voor natuurlijke etherische oliën. Er zijn ook synthetische oliën op de markt, maar die hebben niet dezelfde geneeskrachtige en natuurlijke eigenschappen als essentiële plantaardige oliën.

2.   Verdun de olie met water

De geurolie onverdund op de saunakachel gieten, is een slecht idee. Het effect zal dan te sterk zijn om rustgevend te zijn, wat niet de bedoeling is van je aromatherapie. Kies voor infrarood- of sauna-geurolie die helemaal oplost in water. Zorg er ook voor dat je de juiste verhoudingen van olie en water hanteert. Daarbij hou je best rekening met de grootte van de sauna, het aantal personen en de luchtstroom in de sauna. Voor meer informatie over het verdunnen van essentiële oliën, lees je best deze blogpost.

3.   Kies de juiste geur

Er zijn heel wat natuurlijke oliën in het gamma, die elk hun eigen specifieke werking voor je aromatherapie hebben. Ga op voorhand na welke geur het meest kan doen voor jouw sauna-ervaring. Zo staat lavendel bekend om zijn ontspannende werking, en werkt eucalyptus erg stimulerend en opent het de luchtwegen. In dit overzicht kan je de verschillende geuren en hun kwaliteiten bekijken.

4.   Gebruik alleen oliën die voor sauna bestemd zijn

Koop de juiste essentiële oliën voor sauna en infrarood. Gebruik in geen geval flesjes geurolie die in sommige winkels verkocht worden als woonkamergeur. Deze zijn niet oplosbaar in water en kunnen brand veroorzaken als ze op de saunastenen worden gegoten. Kies enkel voor speciaal ontwikkelde saunageuren.

5.   Gebruik saunageuren op de juiste manier

In een traditionele Finse sauna giet je het mengsel van water en essentiële oliën over de saunastenen om de geur te verspreiden in de sauna. Tijdens een opgietsessie kan je het effect van de aromatherapie nog versterken. In een infraroodcabine gebruik je best een schaaltje waar het aroma in kan verdampen.

Meer weten over saunageuren en hun werking? Hou dan onze blog in de gaten. Het complete aanbod van oliën en geuren vind je hier.